İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ''Çocuğun Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' konulu yazısına binaen öğrenci, veli ve öğretmenlerimizi bilgilendirme yazımızdır.

İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ''Çocuğun Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi'' konulu yazısına binaen öğrenci, veli ve öğretmenlerimizi bilgilendirme yazımızdır.

02.03.2021 905

Ülkemizde uzun bir süredir en fazla tartışılan ve haber programlarında sıkça gördüğümüz gündemlerden biri şüphesiz kadına yönelik şiddettir. Bununla beraber çocuk istismarı, cinayetler, aile içi şiddet kuşkusuz her merhamet sahibi insanın vicdanını rahatsız etmektedir. Yapılan araştırmalar; Türkiye'de her üç kadından birinin hayatlarının bir döneminde fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koymuştur.

Şiddetin en yaygın görülen biçimi erkeğin, kadına ve çocuğa yönelik uyguladığı aile içi şiddettir. Elbette aile içinde kadına yönelik şiddet sadece koca tarafından değil; baba, ağabey, kardeş, kayın valide, elti, kayın baba ve öteki akrabalar tarafından da gerçekleştirilmektedir. Bu durum ''aile mahremiyeti'', '' ailenin iç meselesi'',  '' ailevi mesele'' olarak algılandığından bir çok gayr-i hukuki, gayr-i ahlaki, gayr-i insani durum örtbas edilmekte ve şiddete uğrayan kurban acı ve zulüm görmeye devam etmektedir.  Bu yanlış ve gelenekçi anlayış kadının aile içi şiddete boyun eğmesine yol açmıştır( Tatlılıoğlu, K. & Küçükköse, İ. (2015)). 

Şiddet yalnızca şiddete uğrayan bireyi fiziksel ve psikolojik olarak zedelemekle kalmıyor; ailenin diğer fertlerine de duygusal olarak yarası kapanmayacak darbeler vuruyor. Şiddete uğrayan ya da şiddete şahit olan çocuklar için psikolojik problemler kaçınılmaz oluyor. Uyku ve iştah problemleri, şiddeti örnek alma, sosyalleşmede güçlük çekme, hayattan ve insanlardan uzaklaşma, akran zorbalığında kurban veya zorba olma, güven ve bağlanma problemleri gibi bir çok sorunlarla karşılaşıyor.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddet sadece kadınların değil, toplumunun bir sorunudur. Sosyal yapımızın en dinamik ve en temel kurumu olan, toplumun çekirdeğini oluşturan aile kurumunu korumak kadını ve çocuğu korumaktan geçmektedir. Bu sebeple Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulaması; KADES' i her kadının bilmesini ve cep telefonlarına yüklemesini tavsiye ediyorum.

KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabiliyorlar.


Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği "Kadın Destek Uygulamasını (KADES)", T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.

Haydi! Şiddetin son bulmasına hep beraber yardım edelim.

Her kadının telefonunda bulunması gereken Kadın Destek Uygulamasını indirmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Android için:

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.egm.kades

İphone için:

https://apps.apple.com/tr/app/kades/id1360309770?l=tr

Okul Psikolojik Danışmanı Melek AÇAN

Kaynak: Tatlılıoğlu, K. Küçükköse, İ. 2015, Emniyet Genel Müdürlüğü KADES Tanıtım Sitesi